Soorten
Er zijn heel veel soorten dinosaurussen (meer dan 1000). Daarom zijn de dinosaurussen ingedeeld in groepen.
Je kunt dinosaurussen bijvoorbeeld indelen naar hun leefgebied (land, water, lucht), naar grootte of naar wat ze eten (planten of vlees bijvoorbeeld).
Herbivoren: Een herbivoor is een planteneter. De naam herbivoor is voor organismen (iets dat leeft) die bijna altijd planten, of delen van planten zoals bladeren, wortels, zaden, vruchten, bloemen, nectar, schors, hout of boomsap eten of drinken.
Diplodocus is een herbivoor
Carnivoren: Een carnivoor is een vleeseter. Dit zijn dieren, planten en bacteriën die vlees eten. Deze naam moet niet verward worden met 'carnivora'. Dit is de naam van een orde zoogdieren waarvan de meeste vleeseters zijn.
Albertosaurus is carnivoor
Omnivoren: Een omnivoor is een alleseter. Dit zijn organismen die als herbivoor maar ook als carnivoor kunnen overleven in de natuur. Je bent een omnivoor als een carnivoor minstens 5% aan plantaardig voedsel eet of als een herbivoor minstens 5% aan dierlijk voedsel eet.
Sinosauropteryx is een omnivoor
Er zijn nog twee groepen maar die zijn niet van toepassing op de dinosaurussen. Voor de volledigheid zet ik deze hieronder er nog bij.
Bacterivoren: Een bacterivoor is een organisme dat zich meestal voedt met bacteriën. Een groot aantal soort amoeben (spreek uit: ameuben) is bacterievoor. Voorbeelden van bacterivoren zijn pantoffeldiertjes en watervlooien.
Detrivoor: Een detrivoor is een organismen dat dood organisch materiaal eet. Ze staan bekend als reducenten Voorbeelden zijn insecten, bacteriën en schimmels.
Mijn lievelingsdinosaurus is de Tyrannosaurus Rex (T-Rex) en dit is een echte carnivoor.
Maak jouw eigen website met JouwWeb